Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyv

a-velunk-elo-kutya.jpg

 

 

 

 

 

 

Dr. Diószegi Zoltán: A velünk élő kutya az állatorvos szemével

Ajánló:

Azt sokan állítják, hogy nagyon szeretik a kutyájukat. Sokan bizonyos élethelyzetekben egészen felfokozott érzelmek kimutatásával igyekeznek ezt az állításukat igazolni is. De tudják-e azt, hogy a valódi állatszeretet nem a saját érzelmeink kivetítése a kedvencünkre? Az igazi állatszeretet, állatvédelem az állatjólét biztosítása. A valódi állatszeretet elsősorban nem érzelmi kérdés, hanem sokkal inkább szakmai ismereteken, következetességen alapul.

Akkor szeretem igazán az általam tartott állatot, ha tudatosan és a felelősségemet átérezve biztosítom számára a fajának, fajtájának, ivarának, életkorának és egészségi állapotának megfelelő életkörülményeket, táplálkozást stb. Ehhez korszerű és pontos ismeretek szükségesek. Ez a könyv hiányt pótló, magyar szerzőkkel a hazai állattartási körülményeket pontosan ismerve úgy ad át tudást az olvasónak, hogy megtartja a közép-utat. Nem tudományoskodó, de nem is egyszerűsíti le az ismereteket gyermetegen bájolgó szintre.

Az állatok betegségeinek legjobb ismerője az állatorvos, a kutya legközelebbi hozzátartozója pedig a tulajdonosa. Mindkettőjük közös érdeke az állat egészségének védelme, az esetlegesen jelentkező betegségeinek meg-gyógyítása. A kutyához legközelebb álló két ember ugyanazért a célért küzd, így nagyon fontos, hogy megértsék egymást és kölcsönösen segítsék is egymás munkáját. Ez adta a szerzőknek az ötletet, hogy a kutyatartók, vagy kutyát tartani szándékozók számára egy olyan könyvet állítsanak össze, amelyik a kutyákat az „állatorvos szemén keresztül” láttatja, hozzásegítve ezzel a gazdákat kedvenceik jobb és „szakszerűbb” megismeréséhez.

A könyv szerzői valamennyien állatorvosok, egyúttal szinte kivétel nélkül nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező egyetemi oktatók is, akik a korszerű ismeretek avatott terjesztői.

Írásuk során igyekeztek közérthetően, az állattartók számára is jól követhetően bemutatni azokat a tudnivalókat, amelyeket egy kutyával együtt élő embernek ismernie kell. Remélve, hogy ez által sok olyan új információt nyújthatnak, amelyek eloszlatják a kezelések során érzett aggodalmakat és érthetőbbé teszik az állatorvosi rendelőkben történő „misztikus” dolgokat. A könyv elolvasása után a gazdák olyan új ismereteknek is a birtokába jutnak, amelyeket a mindennapi életben is használni tudnak, elősegítve ezzel társállataik egészségének hosszan tartó megőrzését, valamint a kutyával való kapcsolatuk szorosabbá, mélyebbé válását.

Forgassák, olvassák e könyvet, sok örömük lesz benne.

 

dr. Gönczi Gábor állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke